Er bestaat een grote misvatting die over het algemeen wordt gehouden door vrouwen die willen leren kitesurfen dat je erg sterk moet zijn of op zijn minst enige kracht in je bovenlichaam moet hebben om de vlieger in de lucht te houden. Ik hoor dit vaak als reden (of excuus) geven om niet eens die eerste stap te zetten en hun eerste kitesurfles te nemen. Naar mijn mening is dit een van de belangrijkste redenen dat het aantal vrouwen dat deelneemt aan de sport zo laag is, gelukkig begint het nu toe te nemen. Hoe dan ook, de simpele waarheid blijft, dit is een leugen en het is een kanjer, en hier is waarom.

Geloof het of niet, kiteboarden is Kitesurfspot Scheveningen gemakkelijk te leren en gemakkelijk te doen. Kiteboarders kunnen over het algemeen in een paar sessies leren rijden, en door een harnas en krachtregeling op de juiste manier te gebruiken, kunnen ze urenlang rijden zonder echt moe te worden. Dus als het gemakkelijk is, waarom dan lessen nodig?

Het gebruik van de vlieger is alsof je voor het eerst op een krachtige motorfiets rijdt, het maakt niet uit, tenzij je hem per ongeluk te veel gas geeft. Hoewel de vlieger gemakkelijk te besturen is, kan vliegen zonder al te hard te trekken en soms heel gemakkelijk te hanteren lijkt, is er altijd een ongelooflijke hoeveelheid kracht beschikbaar (kiteboarding-vliegers zijn ontworpen om rijders meer dan 12 meter de lucht in te lanceren) , en het is tijdens die eerste paar uur dat je een vlieger gebruikt dat je een instructeur nodig hebt om je te helpen veilig te leren hoe je toegang kunt krijgen tot die kracht zonder uit de hand te lopen.

Met de juiste begeleiding kan een persoon snel het stapsgewijze “hoe” leren om de vlieger op te zetten en aan de slag te gaan, evenals hoe hij veilig met de vlieger moet omgaan als hij in de lucht is en hem moet landen als hij klaar is. Na slechts een paar oefensessies onder toezicht, zijn de meeste nieuwe rijders bekwaam genoeg in het besturen van de vlieger en kunnen ze erachter rijden! En met zoveel vermogen binnen handbereik zijn de rijmogelijkheden eindeloos. Kiteboarders kunnen heen en weer rijden naar waar ze begonnen, bovenwinds of benedenwinds overstag gaan zoals zeilboten, en alles berijden van kiteboards, surfboards en wakeboards in alle vormen op het water; tot snowboards en ski’s op besneeuwde vlaktes of heuvelachtig bergterrein; tot skateboards, offroad-skateboards en buggy’s over de grond. Er is geen limiet aan wat of waar je achter een kite kunt rijden.

Hoewel ongecompliceerd en relatief gemakkelijk te leren, zijn in de kiteboardsport een paar sessies met een professionele coach niet alleen een goed idee, maar moeten ze ook als verplicht worden beschouwd als je leert om veilig de immense kracht van een kiteboarding-vlieger te gebruiken om je over te trekken water, sneeuw of land.

AirPadre Kiteboarding is een geweldige bron voor kiteboarders over de hele wereld, met tonnen geweldige uitrusting, bekwaam personeel en een van de beste kiteboard- en kitesurflocaties ter wereld op South Padre Island, Texas.

Ik heb mensen van 5 tot 85 jaar zien leren kitesurfen en veel plezier beleven aan het rijden en de meesten van hen zijn niet bijzonder fit of sterk voordat ze beginnen. De waarheid is dat kitesurfen heel weinig kracht van het bovenlichaam vereist.

Velen zien het feit dat je de vlieger bestuurt met de stang en gaan ervan uit dat je de kracht van het bovenlichaam nodig hebt om de volledige kracht van de vlieger met alleen je armen vast te houden. Als dat waar was, zou ik nu armen hebben zoals Schwarzenegger, helaas voor mij (en mijn vriendin!) heb ik die niet. Omdat je door middel van een harnas aan de vlieger bent vastgemaakt, wordt het grootste deel van de trekkracht van de vlieger geleverd door je kern … geweldig om die buikspieren te versterken (maar nogmaals, je hebt geen 6 pack nodig om te hanteren!). Dit betekent dat het hele gewicht van je lichaam de aantrekkingskracht van de vlieger compenseert en het is door simpelweg achterover te leunen dat je deze kracht onder controle hebt. Dit reduceert de druk op de bar en dus op je armen en bovenlichaam tot praktisch nul..in feite kun je de vlieger vliegen met één vinger van elke hand..gemakkelijk.

Vergeleken met een sport als windsurfen of zelfs snowboarden of skiën, is het niveau van conditie en lichaamskracht dat nodig is om te leren kitesurfen en dan daadwerkelijk het water op te gaan en het te doen, een stuk minder. Als je eenmaal aan de slag bent, kun je natuurlijk precies bepalen hoeveel moeite je doet en het kan een extreem fysieke sport worden… als je dat wilt. Aan de andere kant heb ik 85-jarige oma’s de hele dag op en neer zien rijden zonder problemen.

Dus als je altijd al zin hebt gehad om te beginnen met kitesurfen, maar het er altijd een beetje te fysiek uitzag, dan is dit misschien het moment om het op de proef te stellen en er echt achter te komen. De sport heeft veel meer vrouwelijke ambassadeurs nodig en er zijn momenteel geweldige kansen voor vrouwen in de kitesurfwereld vanwege het lage aantal vrouwelijke deelnemers en de relatieve kinderschoenen van de sport. Dus probeer het eens, het zal je verbazen hoe gemakkelijk het is om te leren kitesurfen!

 

De grootste leugen ooit verteld over kitesurfen
A note to our visitors

This website has updated its privacy policy in compliance with changes to European Union data protection law, for all members globally. We’ve also updated our Privacy Policy to give you more information about your rights and responsibilities with respect to your privacy and personal information. Please read this to review the updates about which cookies we use and what information we collect on our site. By continuing to use this site, you are agreeing to our updated privacy policy.